ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:7.12.2020Bod programu:10/14
Věc:Změna Územního plánu Opavy
Důvod předložení:
Zpracovatel:Ing. Monika Pazderová, vedoucí oddělení územního plánování
Předkládá:Ing. Michal Jedlička, náměstek primátora
Projednáno v RMO:25. 11. 2020
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. bere na vědomí

návrhy na pořízení změny Územního plánu Opavy

2. schvaluje

pořízení Změny č. 3 Územního plánu Opavy zkráceným postupem jejíž obsahem bude prověření využití části pozemku parc. č. 952/1,  pozemků parc. č. 952/10 a 952/11, vše v k. ú. Komárov u Opavy z plochy zemědělské (Z) na plochu výroby a skladování - lehkého průmyslu (VL) pro umístění fotovoltaické elektrárny v rozsahu celé plochy těchto pozemků, a prověření změny využití pozemků parc. č. 841/19 a 841/20 v k. ú. Komárov u Opavy z plochy zemědělské (Z) na plochu smíšenou obytnou venkovskou (SV)

3. schvaluje

pořízení Změny č. 4 Územního plánu Opavy

4. souhlasí

s předložením dalších doručených návrhů na změnu Územního plánu Opavy na konci roku 2021

Důvodová zpráva

V současné době se pořizují dvě změny Územního plánu Opavy, Změna č. 1 zkráceným postupem a Změna č. 2 standartním postupem. Změna č. 1 řeší tzv. "povinnou" změnu, kdy územně plánovací dokumentace obce není v souladu s následně vydanou územně plánovací dokumentací kraje, a také kdy odstraní nedostatky vytknuté v rozhodnutí soudu, kvůli kterým byla část územního plánu zrušena. Obě situace (nesoulad územního plánu s nadřazenou územně plánovací dokumentací a území bez územního plánu) by měly trvat co možná nejkratší dobu, proto byla zvolena změna zkráceným postupem. Změna č. 2 řeší návrhy na změnu Územního plánu Opavy doručené do konce roku 2019. 

Magistrát města Opavy, oddělení územního plánování, jako pořizovatel Územního plánu Opavy, (dále jen "pořizovatel"), obdržel v průběhu roku 2020 další návrhy na změnu územního plánu. Po posouzení jejich úplnosti a souladu s právními předpisy, je pořizovatel vyhodnotil a se svým stanoviskem předkládá ZMO, které je příslušné k rozhodnutí o pořízení změny územního plánu.

V souladu s ustanovením § 55a stavebního zákona lze změnu územního plánu pořídit tzv. zkráceným postupem v případech nevyžadující varianty řešení. Tímto postupem lze řešit návrhy č. 1 a č. 13, které byly doloženy stanovisky příslušného orgánu ochrany přírody podle zákona o ochraně přírody a krajiny, což je povinná náležitost návrhu na změnu v případě pořizování změny zkráceným postupem.   

Z výše uvedených důvodů pořizovatel navrhuje schválit pořízení Změny č. 3 zkráceným postupem ve které by byl prověřen návrh č. 1 týkající se změny plochy zemědělské na plochu výroby a skladování pro umístění fotovoltaické elektrárny, a návrh č. 13 týkající se změny plochy zemědělské na plochu smíšenou obytnou venkovskou pro možnost umístění rodinného domu. Oba návrhy byly doloženy nutným posouzením KÚ tj. příslušného orgánu ochrany přírody. Zbývající návrhy tj. návrh č. 2 až č. 12 by byly prověřeny v rámci Změny č. 4.

Vzhledem k tomu, že se dají předpokládat další návrhy na změnu územního plánu, doporučujeme je předložit až ke konci r. 2021, taky s ohledem na současně pořizované změny. 

Přílohy:
Příloha č.1: Návrhy změny ÚPO vyhodnocení_listopad 2020