ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:19.4.2021Bod programu:19/16
Věc:Schválení Investičního záměru na projekt "Novostavba hasičské zbrojnice v areálu Městského dopravního podniku a. s., Opava - Kylešovice"
Důvod předložení:

schválení Investičního záměru na projekt "Novostavba hasičské zbrojnice v areálu Městského dopravního podniku a. s., Opava - Kylešovice" 

 

Zpracovatel:Ing. Barbora Raidová, odbor rozvoje města a strategického plánování
Schvalovatel:Mgr. Petr Orieščík, náměstek primátora města
Předkládá:Mgr. Petr Orieščík, náměstek primátora města
Projednáno v RMO:dne 07. 04. 2021, č. usnesení 2962/68/RM/21
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

Investiční záměr s názvem "Novostavba hasičské zbrojnice v areálu Městského dopravního podniku a. s., Opava - Kylešovice". Předmětem Investičního záměru je revitalizace území se starou stavební zátěží (brownfieldů) v rámci programu Brownfieldy formou dotace. Občanská vybavení, která revitalizací vzniknou, jsou určena převážně pro jiné než hospodářské využití, dle podmínek stanovených v nařízení vlády č. 496/2020 Sb., ve znění pozdějších předpisů

Důvodová zpráva

Státní fond podpory investic (dále jen "SFPI") vyhlásil dne 15. října 2020 výzvu č. 1/496/2021 k předkládání žádostí o poskytnutí podpory v rámci programu Brownfieldy dle nařízení vlády č. 496/2020 Sb., o podmínkách použití peněžních prostředků Státního fondu podpory investic formou podpory poskytované na revitalizaci území se starou stavební zátěží (brownfieldů) pro jiné než hospodářské využití.

 

Statutární město Opava, se sídlem Horní náměstí 69, 746 01 Opava (dále jen "město") dlouhodobě řeší problematiku rozestavěného skeletu (brownfieldu) bývalé výpravní budovy v areálu Městského dopravního podniku Opava, a. s.

 

V souvislosti s výše uvedeným hodlá město předložit žádost o dotaci do výše uvedené výzvy SFPI, na realizaci projektu s názvem "Novostavba hasičské zbrojnice v areálu Městského dopravního podniku a. s., Opava - Kylešovice" (dále jen "projekt").

 

Povinnou přílohou žádosti o dotaci na realizaci projektu je Zastupitelstvem města schválený Investiční záměr, tj. předkládaný investiční záměr popisující současný stav území Brownfieldu a plán jeho revitalizace. Předmětný investiční záměr je obsažen v příloze č. 1. Zároveň jsou přiloženy situační výkresy - širší vztahy (příloha č. 2), celková situace (příloha č. 3) a koordinační situace (příloha č. 4).

 

Předkládaný investiční záměr řeší revitalizaci nevyužívaného území (brownfieldu) tj. rozestavěného skeletu bývalé výpravní budovy v areálu Městského dopravního podniku Opava, a. s. Předmětná lokalita, kde se skelet nachází je evidována v Národní databázi brownfieldů agentury Czechinvest.

 

Předmětem revitalizace území je výstavba novostavby hasičské zbrojnice s potřebným zázemím včetně přípojek technické infrastruktury, potřebných manipulačních ploch, zpevněných ploch pro příjezdovou a obslužnou komunikaci a parkování. Součástí je také nové oplocení a sadové úpravy.

 

Novostavba hasičské zbrojnice, jejíž výstavbě předchází demolice rozestavěného skeletu tak bude sloužit pro činnost jednotky sboru dobrovolných hasičů Opava - Kylešovice, jednotky požární ochrany zařazené do kategorie JPO II/1 (dále jen "JSDH"). Současná budova hasičské zbrojnice pro uvedenou JSDH nevyhovuje prostorovým, hygienickým ani technickým nárokům dle platných norem ČSN a to s ohledem na náročnost úkolů, které uvedená JSDH v rámci integrovaného záchranného systému musí plnit. Nová hasičská zbrojnice bude nadále využívána pro výchovnou činnost dětí, mládeže a dorostu zahrnující odbornou a sportovní přípravu v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva.

 

Předkládaný Investiční záměr je zpracován dle nařízení vlády č. 496/2020 Sb., ze dne 23. listopadu 2020 o podmínkách použití peněžních prostředků Státního fondu podpory investic formou podpory poskytované na revitalizaci území se starou stavební zátěží (brownfieldů) pro jiné než hospodářské využití.

 

Z hlediska technické a organizační připravenosti je investiční záměr před zahájením samotné realizace. Na realizaci projektu je vydáno územní rozhodnutí o umístění stavby a stavební povolení na stavbu. Na demolici části skeletu je vydán stavebním úřadem souhlas s odstraněním stavby. 

 

Fyzická realizace projektu je plánována v termínu 01 - 12/2022.

 

Stanovení předpokládaných nákladů projektu:

 

Celkové náklady projektu včetně DPH:                                54.698.823,82 Kč

Náklady zahrnuté do způsobilých nákladů:                          48.296.337,79 Kč

Náklady zahrnuté do nezpůsobilých nákladů:                        6.402.486,03 Kč

Požadovaná výše podpory (50% způsobilých nákladů):      24.148.168,89 Kč

 

Do nezpůsobilých nákladů jsou zahrnuty náklady na vybavení interiéru budovy hasičské zbrojnice, dodávka lezecké stěny, opravy stávajícího objektu vrátnice, vedlejší ostatní náklady a náklady související s vybudováním přípojek inženýrských sítí.

 

Výše předpokládaných nákladů je převzata z rozpočtů, které jsou součástí dokumentace pro provádění stavby. Přesná částka bude stanovena na základě realizovaného výběrového řízení na dodavatele.

 

V případě získání dotace bude projekt spolufinancován z rozpočtu statutárního města Opavy.

 

Náklady nepokryté podporou SFPI, mohou být dle znění výše uvedené výzvy hrazeny i z jiných veřejných rozpočtů.

 

Žadatel si je současně vědom nutnosti využívání občanského vybavení vzniklého revitalizací po dobu 10 let od uvedení posledního občanského vybavení do provozu v rámci povinné udržitelnosti akce podpořené ze SFPI.

 

Rada statutárního města Opavy na svém 68. zasedání dne 07. 04. 2021 navrhovaný Investiční záměr projednala a schválila jej.

 

Na základě výše uvedeného doporučujeme Zastupitelstvu statutárního města Opavy schválit navrhované usnesení tak, aby žádost o dotaci mohla být podána ve stanoveném termínu, tj. do 30. 04. 2021.

 

Přílohy:
Příloha č.1: Investiční záměr
Příloha č.2: Situace - širší vztahy
Příloha č.3: Celkový situační výkres
Příloha č.4: Koordinační situační výkres