ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:19.4.2021Bod programu:30/16
Věc:Opavské školy - covidová opatření
Důvod předložení:
Zpracovatel:Martin Šatný, Ing. Jan Stanjura, zastupitelé města
Schvalovatel:Martin Šatný, Ing. Jan Stanjura, zastupitelé města
Předkládá:Martin Šatný, Ing. Jan Stanjura, zastupitelé města
Projednáno v RMO:
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

zaslání níže uvedené Výzvy Zastupitelstva statutárního města Opavy ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR a ministerstvu zdravotnictví ČR:

 

Statutární město Opava zřizuje 29 školských zařízení, ve kterých se vzdělává cca 7 000 dětí.

 

Vyzýváme ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR a ministerstvo zdravotnictví ČR ke změně právních předpisů tak, aby byl návrat dětí do škol opravdu co nejbezpečnější a trvalý.

 

Požadujeme, aby se zpracovala nová metodika testování prostřednictvím neinvazivních PCR tesů (ze slin) a aby zdravotní pojišťovny hradily PCR testy přinejmenším v takovém rozsahu, jako hradí POC antigenní testy při plošném testování. Dále požadujeme, aby pro žáky, kteří budou pravidelně 1x týdně testovaní PCR testem, neplatilo omezení v nutnosti střídat se ve škole po týdnech. Dále, aby umožnilo se jejich používání i za cenu přenesení této povinnosti na zřizovatele školských zařízení. V případě negativity testů žádáme zrušit povinnost nosit ochranu dýchacích cest ve školských zařízeních.

 

PCR testy ve školách považujeme za skvělou cestu, kterou se jako celá společnost přiblížíme zásadnímu rozvolňování. Budeme tak mnohem lépe chráněni před případnou další vlnou a především dalšími "lockdowny".

Přílohy:
Důvodová zpráva: výzva