ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:7.6.2021Bod programu:31/17
Věc:Zimní stadion - rekonstrukce - financování
Důvod předložení:

Činnost odboru

Zpracovatel:Dagmar Šteyerová, odbor finanční a rozpočtový
Schvalovatel:Ing. Lenka Grigarová, vedoucí odboru finančního a rozpočtového
Předkládá:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Projednáno v RMO:dne 02.06.2021
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

financování investiční akce "Zimní stadion - rekonstrukce" z úvěrů a fondu rezerv a rozvoje

Důvodová zpráva

Předkládáme Zastupitelstvu statutárního města Opavy ke schválení financování investiční akce "Zimní stadion - rekonstrukce". Rada města se tímto materiálem zabývala na svém zasedání dne 02.06.2021 a doporučila zastupitelstvu města přijetí navrženého usnesení.

Statutární město Opava chce co nejdříve vyhlásit nadlimitní veřejnou zakázku na stavební práce na generálního dodavatele na realizaci rekonstrukce zimního stadionu pomocí metody Design & Build. 

Principem této metody je, že si budoucí generální dodavatel sám dopracuje poslední stupeň projektové dokumentace (realizační, výrobní a dílenská PD + položkový rozpočet). Výhodou je, že tento vybraný generální dodavatel bude sám odpovědný za svůj (dopracovaný) projekt, čímž se zvýší jistota stability sjednané nabídkové ceny, kterou nebude následně ovlivňovat vyjednávání mezi zadavatelem a dodavatelem kvůli změnám v projektové dokumentaci, tzn., případná vyjednávání s vybraným dodavatelem o navýšení ceny z důvodu víceprací. Veřejnou zakázku bude realizovat pro město Opava příkazník.

 

V současné době město požádalo u výše zmíněné investiční akce o vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení v rámci sloučeného řízení.

 

Národní sportovní agentura bude dle zjištěných informací vypisovat nové dotační tituly pro realizaci projektů nad 10 mil. Kč. V rámci nových výzev má město Opava zájem požádat o dotaci na rekonstrukci zimního stadionu, připravuje podání žádosti a věří, že by mohlo dosáhnout na částku 50 mil. Kč. (dotační program 70% uznatelných nákladů nejvýše 50 mil. Kč). Plusovými body pro získání dotací je vydané stavební povolení a ukončená veřejná zakázka na realizaci investiční akce. Nicméně podmínky zatím nejsou oficiálně zveřejněny.

 

Předpoklady pro vypsání veřejné zakázky jsou:

cena:    cca 190.000.000,00 Kč bez DPH

realizace akce: 04/2022 - 07/2023

Město Opava hodlá nejpozději v září tuto veřejnou zakázku vypsat a do konce letošního roku ji uzavřít.

 

Problematika DPH: faktury budou vystavovány dodavatelem v režimu přenesené daňové povinnosti, úhrady budou tedy v základních cenách. Vzhledem k tomu, že od 01.06.2021 má Hokejový klub Opava budovu, vybavení a pozemky v nájmu v ceně obvyklé v místě a čase (na základě Nájemní smlouvy), je tímto generována ekonomická činnost a SMO bude mít nárok na odpočet DPH v plné výši.

 

Odbor finanční a rozpočtový při vyhlášení veřejných zakázek požaduje, aby bylo zabezpečeno finanční krytí akcí, a požaduje to i u této větší zakázky.

Navrhujeme Zastupitelstvu statutárního města Opavy schválit navržené usnesení s tím, že konstrukce financování by byla následující:

1)    70 mil. Kč by bylo použito z cizího zdroje - úvěru 460 mil. z roku 2017 (u úvěru musí být maximální zůstatek k 31. 12. 2022 ve výši 350 mil Kč, což by nám umožnilo z tohoto úvěru použít ještě cca 70 mil. Kč)

2)    50 mil. Kč by bylo použito z cizího zdroje - úvěru 400 mil. z roku 2021 (u úvěru musí být maximální zůstatek k 31. 12. 2023 ve výši 200 mil Kč, což by nám umožnilo z tohoto úvěru použít cca 50 mil. Kč s tím, že přijatá dotace by byla použita na splátku)

3)    zbývající část by byla financována z fondu rezerv a rozvoje, do kterého byly převedeny finance ve výši 140 mil. Kč v rámci rozdělení zůstatku ZBÚ.

 

Po ukončení a vyhodnocení veřejné zakázky bude připraveno pro Zastupitelstvo města rozpočtové opatření, které bude řešit již konkrétní částky.