ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:20.6.2022Bod programu:67/23
Věc:Udělení Ceny Petra Bezruče a Cen statutárního města Opavy
Důvod předložení:

Udělení Ceny Petra Bezruče a Ceny statutárního města Opavy schvaluje RMO a následně ZMO. 

Zpracovatel:Mgr. Jana Foltysová, vedoucí odboru Kancelář primátora
Schvalovatel:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Předkládá:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Projednáno v RMO:V RMO dne 25. 5. 2022
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje
a)

udělení Ceny Petra Bezruče panu Mgr. Petru Hanouskovi, bytem░░░░ ░░░░ ░░ , Opava, za dlouhodobé a mimořádné úsilí a výjimečné výsledky práce v širokém spektru kulturního života města Opavy a v roli umělce, organizátora, publicisty a pedagoga

b)

udělení Ceny statutárního města Opavy paní Marcele Mrázkové, bytem░░░░ ░ , Opava, za celoživotní přínos pro výtvarnou kulturu města Opavy a za vynikající pedagogickou činnost.

c)

udělení Ceny statutárního města Opavy paní Zuzaně Bornové, bytem░░░░ ░░░░ ░  ░░ , Opava, za celoživotní práci v oblasti knihovnických služeb, pozvednutí Knihovny Petra Bezruče na moderní kulturní a komunitní centrum a za skvělou kulturní reprezentaci Opavska na republikové úrovni

d)

přiznání finančních odměn oceněným dle předloženého návrhu

Důvodová zpráva

Předkládáme zastupitelstvu města ke schválení návrh na udělení ocenění třem významným osobnostem v oblasti kultury.

 

K bodu 1a):

Cena Petra Bezruče

 

Dle Zásad ocenění a poct statutárního města Opavy je Cena Petra Bezruče nejvyšší ocenění v oblasti kultury. Je udělována jako:

a) výraz ocenění za dlouhodobé zásluhy o rozvoj kultury statutárního města Opavy,

b) výraz ocenění za mimořádný tvůrčí čin, který přispěl k dalšímu rozvoji kulturního života statutárního města Opavy a regionu.

Cena Petra Bezruče je udělována minimálně jednou za dva roky. Cena je udělována jednotlivým osobám, kolektivům či institucím. Cenu nelze udělit in memoriam. V mimořádných případech, například při příležitosti jubilea významné osobnosti v oblasti kultury či výjimečného kulturního počinu může být udělena Cena Petra Bezruče mimo dvouletý cyklus. Součástí tohoto ocenění je finanční odměna ve výši 50.000,00 Kč.

Výzva na podání návrhů na udělení Ceny Petra Bezruče vyšla v městském zpravodaji Hláska. Celkem bylo doručeno pět návrhů, z nichž vedení města doporučilo udělit Cenu Petra Bezruče panu Mgr. Petru Hanouskovi. Pan Hanousek je nadšený, invenční a neúnavný kulturní aktivista s velkým nadregionálním přesahem. Jako umělec, pedagog i jako překladatel a spolupořadatel republikových kulturních akcí vždy skvěle prezentoval a propagoval Opavu a Slezsko a výrazně napomohl k jejich renomé v rámci ČR. 

 

Studoval hru na klavír u Danuše Myškové na Konzervatoři v Ostravě a u Jiřího Doležela na JAMU v Brně. V roce 1981 absolvoval mistrovský kurz komorní hry u Oliviera Greifa ve Francii. Vyučoval hru na klavír na Lidové škole umění ve Vítkově a na Základní umělecké škole v Opavě, působil jako inspektor České školní inspekce. Od roku 1996 vyučuje na Základní umělecké škole Vladislava Vančury v Háji ve Slezsku (od roku 2006 je zde ředitelem). Vyučoval rovněž klavírní improvizaci na Janáčkově konzervatoři v Ostravě a metodickém centru JAMU. Od roku 2000 také působí jako lektor prázdninových klavírních kurzů Audace fortuna iuvat v Mikulově.
Je autorem mnoha článků, metodických textů a recenzí v časopisech Hudební rozhledy, Opus musicum a Talent (zde byl také člen redakční rady), podílel se na ediční přípravě několika kompaktních disků, sborníků dětských skladeb a publikací Cesta za uměním současné Opavy a Beethovenův Hradec 50. Mimořádný historiografický význam má jeho publikace Toulky Opavou za hudební klasikou, která mapuje dějiny opavské kultury v období let 1989 - 2019. Pracoval jako sekretář a tajemník poroty Mezinárodní interpretační soutěže a festivalu Beethovenův Hradec (od roku 1994), organizoval celostátní Skladatelskou soutěž žáků ZUŠ, je zván do porot mnoha dalších klavírních soutěží. Podílí se na dramaturgické přípravě hudební části festivalu Bezručova Opava a vyvíjí výtvarnou činnost.  
Umělecky se prezentoval v komorní oblasti v duu s bratrem Jiřím Hanouskem (violoncello) a v klavírním duu s René Adámkem, s nímž získal druhou cenu a laureátský titul na mezinárodní Schubertově soutěži pro klavírní dua v Jeseníku (1980). S oběma partnery absolvoval řadu koncertů a festivalových vystoupení (Mladé pódium v Karlových Varech, Janáčkův máj v Ostravě, Hudební současnost v Ostravě a v Olomouci) u nás i v zahraničí (Francie, Rakousko). V klavírním duu s René Adámkem premiéroval několik skladeb soudobých českých autorů. Jeho kompoziční činnost je zaměřena především na tvorbu pro mladé interprety (Tři skladbičky pro smyčcový soubor).

 

Návrh textu ocenění: 

Za dlouhodobé a mimořádné úsilí a výjimečné výsledky práce v širokém spektru kulturního života města Opavy a v roli umělce, organizátora, publicisty a pedagoga.

Finanční odměna: 50.000,00 Kč

 

K bodu 1b) a 1c):

Ceny statutárního města Opavy

 

Dle Zásad ocenění a poct Statutární město Opava uděluje Cenu statutárního města Opavy (dále jen "cena") jako výraz ocenění za významné celoživotní či dlouhodobé zásluhy o rozvoj statutárního města Opavy či za významný čin v těchto oblastech: vzdělávání a výchova, kultura, společenské vědy, přírodní vědy, architektura a urbanismus, hospodářský rozvoj, rozvoj občanské společnosti, sport, žurnalistika a publicistika, rozvoj zahraničních vztahů a jiné.
 

  • Cena je udělována jednotlivým osobám, kolektivům, či institucím. Ve výjimečných případech lze udělit cenu in memoriam.
  • Součástí tohoto ocenění je finanční odměna ve výši 25.000,- Kč.
  • Cena v podobě listiny o udělení ocenění, věcného daru a symbolického šeku je předána primátorem statutárního města Opavy či jeho zástupcem při slavnostním ceremoniálu v rámci významných událostí statutárního města Opavy, popř. zasedání Zastupitelstva, při významném životním jubileu oceněné osoby nebo jiné významné události.
  • Návrhy na udělení ceny mohou podávat občané statutárního města Opavy, kolektivy či instituce na území statutárního města Opavy, popř. jiné osoby, a to prostřednictvím kanceláře primátora Magistrátu města Opavy. O udělení ceny a výši finanční odměny rozhoduje Zastupitelstvo na základě písemného návrhu již projednaného Radou.

 

Dne 27. 3. obdržel odbor Kancelář primátora návrh na Cenu statutárního města Opavy pro paní Marcelu Mrázkovou, výtvarnici a pedagožku, která v letošním roce oslavila významné životní jubileum. Marcela Mrázková za svou profesionální éru byla vynikající pedagožkou, která profesně ovlivnila, vedle životní dráhy svých dvou dcer, také řadu svých talentovaných studentů. I dnes je stále inspirující aktivní výtvarnicí, která díky svému talentu, úsilí a tvořivosti obohacuje kulturní podhoubí města Opavy a okolí. Zdůvodnění návrhu obsahuje příloha č. 2. 

 

Návrh podala paní Miroslava Rychtářová z opavské výtvarné skupiny X. 

     

    Návrh textu ocenění:

    Za celoživotní přínos pro výtvarnou kulturu města Opavy a za vynikající pedagogickou činnost.

    Finanční odměna: 25.000,- Kč

     

     

     

    Dále náměstek primátora Petr Orieščík navrhuje udělení Ceny statutárního města Opavy paní Mgr. Zuzaně Bornové, ředitelce Knihovny Petra Bezruče v Opavě. Zuzana Bornová za dobu svého působení v Knihovně Petra Bezruče vybudovala z knihovny moderní zařízení poskytující služby vysoké kvality i místo pro kulturní aktivity a setkávání komunit. Ročně ji navštíví více než 100 tisíc návštěvníků (stejné množství pak virtuálně) a poskytne téměř půl milionů výpůjček (např. 477 tis. v roce 2019). Paní ředitelka sleduje aktuální trendy v oblasti knihovnictví a uvádí je úspěšně do praxe. Návrh obsahuje příloha č. 3. 

     

    Návrh textu ocenění:

    Za celoživotní práci v oblasti knihovnických služeb, pozvednutí Knihovny Petra Bezruče na moderní kulturní a komunitní centrum a za skvělou kulturní reprezentaci Opavska na republikové úrovni.

    Finanční odměna: 25.000,00 Kč

     

    Finanční odměny ve výši 50.000,00 Kč (Cena Petra Bezruče) a dvakrát 25.000,00 Kč (Cena statutárního města Opavy) jsou vyčleněny v rozpočtu odboru Kancelář primátora.