ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:20.6.2022Bod programu:44/23
Věc:Pomoc Ukrajině - přehled využití finančních prostředků
Důvod předložení:

Činnost odboru

Zpracovatel:Dagmar Šteyerová, odbor finanční a rozpočtový
Schvalovatel:Ing. Lenka Grigarová, vedoucí odboru finančního a rozpočtového
Předkládá:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Projednáno v RMO:dne 08. 06. 2022
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. bere na vědomí

Informaci o využití finančních prostředků vyčleněných pro pomoc občanům Ukrajiny, kteří své domovy opustili v důsledku vojenské agrese Ruské federace

Důvodová zpráva

Na základě usnesení 838/21/ZM/22, bod 4 předkládáme radě a následně zastupitelstvu přehled využití finančních prostředků vyčleněných pro pomoc občanům Ukrajiny, kteří své domovy opustili v důsledku vojenské agrese Ruské federace.

 

Prostředky zaslané na transparentní účet města jsou používány na pomoc a integraci uprchlíků na území statutárního města Opava a z menší části i na nákup krabiček pro nezbytné hygienické vybavení pro ukrajinské vojáky.

Největší část prostředků byla využita na zajištění stravy, hygienických a dalších potřeb pro válečné uprchlíky, dále na dovybavení evakuačního centra a zřízení komunitního centra pro válečné uprchlíky z Ukrajiny Palanycja a uhrazení provozních nákladů. Dále se za tyto prostředky hradí překlady z češtiny do ukrajinštiny, resp. ruštiny a naopak.

 

Z celkových přijatých financí na transparentní účet města ve výši 1.002.981,84 Kč je příjem od partnerského města Kearney v USA ve výši 813.457,84 Kč. Ostatní příjmy tvoří 189.524,00 Kč.

 

Další prostředky město plánuje využít na dovybavení a úpravy v evakuačním centru, nákup nových postelí a lůžkovin a další nezbytné vybavení.

Plánuje se i úprava evakuačniho centra tak, aby se mohlo lépe používat pro aktuální potřeby akutně ubytovaných osob.

 

Rada města se tímto materiálem zabývala na svém zasedání dne 08. 06. 2022 a doporučila zastupitelstvu města přijetí navrženého usnesení.

Přílohy:
Příloha č.1: Pomoc Ukrajině - příjmy/výdaje 2022