ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:20.6.2022Bod programu:76/23
Věc:Opatření pro zmírnění dopadů vysoké inflace pro občany města Opavy
Důvod předložení:
Zpracovatel:Ing. Libor Witassek, MBA, zastupitel města
Schvalovatel:Ing. Libor Witassek, MBA, zastupitel města
Předkládá:Ing. Libor Witassek, MBA, zastupitel města
Projednáno v RMO:
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. pověřuje

radu města, aby ve své pravomoci zajistila ve společnosti Městský dopravní podnik Opava stanovení a spuštění nových sazeb jízdného MHD pro občany na území města Opavy, bez zbytečného odkladu, a to: 

a)

jízdné v MHD ve výši 100 Kč / měsíčně pro občany do 65 let věku, např. formou roční časové jízdenky v hodnotě 1.200 Kč včetně DPH

b)

slevovou jízdenku pro důchodce od 65 let věku, a to s jízdným zdarma

c)

opatření bude platné po dobu 1 roku s možností dalšího prodloužení

Důvodová zpráva

Město Opava má přihlížet k potřebám občanů a v současné době jsou občané vystaveni velkému zdražování energií a rovněž paliv (benzín, nafta) v hodnotách, které již ekonomicky ohrožují většinu obyvatelstva v ČR, místo některých zbytných investic či vysloveně ztrátových výdajů města např. vysloveně zahozené desítky mil. Kč do SFC, je nyní nutné pomoci občanům města.

 

Město Opava tímto posílí podporu veřejné dopravy, na úkor dopravy individuální motorovými vozidly, tj. podpoří více ekologický způsob dopravy po městě Opava.

 

Pod vedením současného managementu MDPO dochází k neustálému poklesu počtu cestujících. Navrhované opatření může přispět ke snížení dopadů tohoto negativního trendu.

 

V roce 2020 dosáhly časové jízdenky MDPO výnosů cca 20 mil. Kč, navrhované opatření se tak bude pravděpodobně pohybovat velmi hrubým odhadem někde mezi 12-18 mil. Kč, což je pro rozpočet města Opavy únosný roční náklad, navíc se jedná o přechodné, nikoliv trvalé opatření.

 

Přesné náklady musí stanovit management MDPO a návazně RMO připravit rozpočtové opatření, aby se tento náklad pokryl z rozpočtu města Opavy v letech 2022 a 2023.