ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:20.6.2022Bod programu:70/23
Věc:Informace o došlých písemnostech adresovaných zastupitelstvu města
Důvod předložení:

Informace, dopisy, stížnosti, petice určené zastupitelům města.

Zpracovatel:Renata Zahradníková, asistentka tajemníka
Schvalovatel:JUDr. Tomáš Elis, tajemník
Předkládá:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Projednáno v RMO:110. RMO dne 08.06.2022 (částečně, příloha č. 4 byla doručena po jednání rady města)
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. bere na vědomí

informace o došlých písemnostech adresovaných zastupitelstvu města do 08. 06. 2022

Důvodová zpráva

PETICE

 

Petice občanů "Za výstavbu nového sportovního areálu pro softball a baseball na sportovišti u Stříbrného jezera" - příloha č. 1

 

Odpověď (popis postupu řešení) - příloha č. 2

 

V rámci výše uvedené petice požádali občané našeho města o projednání dané záležitosti na zasedání zastupitelstva. Jak je uvedeno v příloze č. 2 bylo svoláno první setkání zástupců petentů s primátorem města, předsedou sportovní komise RMO, pracovníkem samostatného pracoviště sportu a pracovnice oddělení kontroly. Na dané schůzce dne 18. 5. 2022 byla projednána celá problematika s tím, že bylo dohodnuto dodání dalších potřebných údajů a podkladů ze strany petentů, a po prověření záležitosti ze strany města a úřadu bude svolána další schůzka.

 

V rámci prověřování se ze strany MMO v současné době dohledávají vhodná území v rámci města či MČ pro případnou výstavbu daného sportoviště (dostatečně velká  Plocha občanského vybavení - sportovních a rekreačních zařízení (OS)) a zároveň se řeší i možnost rozšíření lokality Na Hliníku o plochu, která by splňovala podmínky pro případnou výstavbu uvedeného sportovního areálu.

 

O výsledku dalšího jednání města se zástupci petentů budou zastupitelé informováni na dalším zasedání zastupitelstva.

 

 

 

Petice  "Za navýšení kapacit parkovacích míst Bezručova náměstí v Opavě" - příloha č. 3

 

V současné chvíli je daná petice v řešení, odpověď bude předložena na dalším zasedání zastupitelstva.

 

 

 

Petice "Za zachování Kavárny u divadla" - příloha č. 4

 

Vzhledem k tomu, že petice byla doručena dne 08.06.2022, bude vyjádření k petice doplněno v dodatečném termínu.

Dne 16.06.2022 byla doplněna příloha č. 5 - Vyjádření ředitele Slezského divadla Opava k petici

 

 

 

INFORMACE

 

Město pro byznys - město Opava se umístilo na 2. místě v rámci MSK

 

MĚSTO PRO BYZNYS je srovnávací výzkum, do kterého se jednotlivá města nepřihlašují, ale jsou do vyhodnocení zařazena automaticky.

Cílem výzkumu je vytvořit diskusní platformu na téma možnosti podpory malého a středního podnikání ze strany samospráv. Organizátoři a partneři výzkumu si jsou velmi dobře vědomi, že úkolem samosprávy je vytvářet co nejlepší životní podmínky pro všechny, proto chtějí zprostředkovat jednotlivým radnicím dobré zkušenosti a nápady z ostatních regionů.
Pro pracovníky městských úřadů, podnikatele ale i veřejnost je každoročně sestavován žebříček nejlepších měst s největším podnikatelským potenciálem v ČR. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR.
Do výzkumu je automaticky zapojeno 205 měst s rozšířenou působností a 22 městských částí města Prahy. Město pro byznys zahrnuje všechny oblasti, které mají pro podnikatele a firmy strategický význam.

Partneři projektu: Partneři projektu

Kritéria hodnoceni: Kritéria hodnocení | (mestoprobyznys.cz)

 

Část článku z webu Město pro byznys:

Ostrava se prosadila v letošním ročníku srovnávacího výzkumu Město pro byznys a obhájila svoji loňskou krajskou pozici. Další stupně vítězů v rámci Moravskoslezského kraje obsadily Opava a Frýdlant nad Ostravicí. 

Ostrava láká svojí lokalitou i přístupem k podnikatelům
V rámci Moravskoslezského kraje dosahuje Ostrava výborných výsledků v přístupu veřejné správy. Počet úředních hodin, během kterých si mohou podnikatelé přijít vyřídit vše potřebné pro své podnikání, je v kraji nejvyšší, také webové stránky jsou z pohledu podnikatele přehledné a kvalitní z hlediska obsahu. Moravskoslezská metropole těží rovněž ze své polohy a dobré dopravní dostupnosti zahrnující přímé napojení na dálniční síť. Infrastruktura je rozvinutá, například počet dobíjecích stanic pro elektromobily je s výjimkou Mladé Boleslavi nejvyšší dokonce celorepublikově. Podnikatelské prostředí se v Ostravě neustále rozvíjí, o čemž svědčí například vysoký počet právnických osob v přepočtu na obyvatele. Pokud jde o výdaje, vynakládá ostravská radnice dostatečné finanční prostředky zejména na rozvoj bydlení a také do oblasti kultury.

Opava dobře hospodaří, Frýdlant nad Ostravicí prochází výrazným rozvojem
V rámci kraje druhá Opava se může pochlubit ekonomickými ukazateli, například vysokým podílem kapitálových výdajů na celkových výdajích nebo vysokou likviditou. Stabilitu podnikatelského prostředí ve městě podporuje vysoký podíl firem nad 250 zaměstnanců. Opava zabodovala také díky dobrému výsledku v testu elektronické komunikace, který prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů ověřuje kvalitu a včasnost odpovědí živnostenského úřadu. Bronz bere Frýdlant nad Ostravicí, kde výrazně vzrůstá počet obyvatel a s tím i počet dokončených bytů v přepočtu na 1000 obyvatel. Město zaznamenalo také největší meziroční změnu počtu ekonomických subjektů. Vynakládá rovněž dostatečné prostředky do oblasti sociální péče. Spolu s Opavou má Frýdlant nad Ostravicí skvělý výsledek, pokud jde o podíl čerpaných dotací v porovnání s celkovými příjmy.

 

Výsledky města Opava v rámci MSK:

 

2021     2. místo

2020     6. místo

2019     6. místo

2018     4. místo

2017     4. místo

2016     7. místo

2015     6. místo

2014     6. místo

2013     4. místo

2012     3. místo

2011     3. místo

 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: petice_sportovni_areal_softball_baseball.pdf
Příloha č.2: petice_sportovni_areal_softball_baseball_odpoved.pdf
Příloha č.3: petice_parkovani_Bezrucovo_namesti.pdf
Příloha č.4: petice_divadelni_kavarna.pdf
Příloha č.5: Divadelní kavárna - vyjádření ředitele.docx