ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:20.3.2023Bod programu:32/4
Věc:Návrh řešení provozního režimu veřejného osvětlení místních komunikací v přechodném období energetické krize
Důvod předložení:

Úkol vyplývající z náplně oddělení energetiky

Zpracovatel:Bc. Jiří Lerche, vedoucí oddělení energetiky
Schvalovatel:Ing. Vladimír Schreier, náměstek primátora
Předkládá:Ing. Vladimír Schreier, náměstek primátora
Projednáno v RMO:dne 25.1.2023
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

mimořádné řešení veřejného osvětlení města Opavy "Návrh řešení provozního režimu veřejného osvětlení místních komunikací v přechodném období energetické krize"

Důvodová zpráva

Po dohodě s vedením města a ve shodě s pracovní skupinou Energie 2022+ byl zpracován podklad "Návrh řešení provozního režimu veřejného osvětlení místních komunikací v přechodném období energetické krize", který bude použit pouze v době nejhlubší národní energetické krize.

 

Dokud nebude dokončena rekonstrukce veřejného osvětlení a přechod na regulovatelnou LED technologii, nemáme technickou možnost radikálně snížit spotřebu elektrické energie veřejného osvětlení jehož spotřeba činí přibližně 1/4 celkové spotřeby na městském majetku. Pro tento případ bude sloužit krizový scénář k tomu, že můžeme vypnout osvětlení některých, zejména okrajových, částí Opavy a tím zásadně uspořit v době, kdy elektřina bude k dispozici jen v omezeném množství nebo z důvodu jiné vyšší moci.

 

Tento materiál nám stejně, jako Generel veřejného osvětlení, zpracovala odborná firma ELECTROSUN, s.r.o., odborný garant veřejného osvětlení ing. Jiří Skála, který je současně předsedou celostátního spolku Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení, z.s.. Celý návrh opatření je tedy na odborné úrovni a v souladu s platnou legislativou.

 

Rada města, která jednala dne 25. 1. 2023 doporučuje zastupitelstvu města schválit mimořádné řešení veřejného osvětlení města Opavy.

Přílohy:
Příloha č.1: Návrh řešení