ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:20.3.2023Bod programu:19/4
Věc:Závazek SMO na spolufinancování pobytových sociálních služeb OASA nezisková, o.p.s.
Důvod předložení:

Zajištění úkolů na úseku samosprávy

Zpracovatel:Mgr. Monika Čermínová, oddělení sociální práce a komunitního plánování
Schvalovatel:Ing. Michal Kokošek, 1. náměstek primátora
Předkládá:Ing. Michal Kokošek, 1. náměstek primátora
Projednáno v RMO:dne 22. února 2023 - doporučuje schválit
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
ANO

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

Závazek statutárního města Opavy podílet se na spolufinancování pobytových sociálních služeb OASA nezisková, o.p.s., v případě výstavby nového objektu, a to pravděpodobně ve výši 30% oprávněné provozní ztráty, která bude vypočtena na základě aktuálního rozpočtu v okamžiku spuštění služby dle podmínek financování provozních ztrát ze strany obcí uvedených v platném Střednědobém plánu rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji

Důvodová zpráva

S ohledem na stárnutí populace a s tím související potřebu navýšení kapacit pobytových sociálních služeb pro seniory na území statutárního města Opavy (SMO) předkládáme Zastupitelstvu města tento materiál, který se týká podpory výstavby nového objektu organizace OASA nezisková, o.p.s.

 

OASA nezisková, o.p.s. je poskytovatelem terénní pečovatelské služby a pobytové sociální služby domov se zvláštním režimem s kapacitou 60 lůžek, sídlícími  v nově vystaveném objektu na Dohnálkově ulici v Opavě, vedle kterého se nachází volná stavební parcela s již vydaným stavebním povolením. Ředitel organizace, MUDr. Petr Slaný, ji navrhl vyčlenit pro výstavbu další budovy s kapacitou 35 lůžek. Pro získání bankovního úvěru (cca 40 mil. Kč) je však nutné bance doložit deklaraci závazku SMO, že bude v okamžiku spuštění služby (od roku 2025) spolufinancovat její provoz ve výši 30% oprávněné provozní ztráty. 

 

Systém financování oprávněné provozní ztráty ze strany obcí je důležitý i pro Moravskoslezský kraj – pokud obec podíl oprávněné provozní ztráty vyplatí, kraj nově vzniklou službu zařadí do Krajské sítě sociálních služeb a bude ji spolufinancovat. 

 

Na základě výše uvedeného schválila Rada SMO závazek města spolupodílet se na financování pobytových sociálních služeb OASA nezisková, o.p.s. v novém objektu (viz návrh usnesení). V důvodové zprávě bylo uvedeno, že 35 míst bude využito pro odlehčovací službu s doprovodným hospicovým programem (5 pokojů) a domov pro seniory – 12 lůžek pro seniory s nízkými příjmy a zbývajících 18 pro seniory v nepříznivé sociální situaci umístěné na přechodnou dobu. 

 

Po jednání Ing. Michala Kokoška s náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje Bc. Jiřím Navrátilem, MBA, dne 13. února 2023, bylo ze strany kraje sděleno, že záměr na zřízení odlehčovací služby s hospicovým programem a domova pro seniory specifických kategorií (nízkopříjmoví či umístění na přechodný čas) kraj nemůže v uvedeném znění podpořit. Za vhodnější považuje registraci klasického domova pro seniory bez vymezení cílových skupin. V případě potřeby je možné vyčlenění části pokojů  pro paliativní péči, avšak bez registrace doprovodné odlehčovací služby. Z tohoto důvodu je nutné společně s ředitelem OASA nezisková, o.p.s. druh poskytovaných služeb upravit a opětovně se zástupci MSK projednat.

 

Jisté však je, že se bude jednat o pobytové sociální služby pro seniory, což je pro účely vystavení deklarace SMO a schválení bankovního úvěru na výstavbu dostačující. Přesná výše dotace SMO odpovídající 30% oprávněné provozní ztráty bude vypočtena v okamžiku spuštění služby na základě reálného předloženého rozpočtu, který bude posouzen ekonomem odboru sociálních věcí Magistrátu města Opavy. 

 

Na základě uvedených informací doporučujeme Zastupitelstvu SMO schválit návrh usnesení, které je po jednání se zástupci MSK doplněno o návaznost na krajský střednědobý plán sociálních služeb.