ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:7.6.2021Bod programu:8/17
Věc:Majetkové záležitosti - prodej pozemků u obchodního centra "Žabka" v Opavě - Kylešovicích
Důvod předložení:

Zajištění úkolů vyplývajících z činnosti odboru majetku města

Zpracovatel:Ing. Radka Honková, vedoucí oddělení správy a evidence pozemků
Schvalovatel:Mgr. Bc. Pavel Vltavský, vedoucí odboru majetku města
Předkládá:PhDr. Igor Hendrych, Ph.D., 1. náměstek primátora
Projednáno v RMO:v RMO dne 25.11.2020
v ZMO dne 7.12.2020 nepřijato usnesení
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

kupní smlouvu a smlouvu o zřízení služebnosti (PID MMOPP00LRL5U) mezi statutárním městem Opava jako prodávajícím a společností Obchodní centrum ŽABKA s.r.o. jakožto kupujícím, jejímž předmětem je prodej části pozemků parc.č. 1153/90 - ostatní plocha, parc.č. 1153/91 ostatní plocha, parc.č. 1153/93 ostatní plocha, parc.č. 1153/94 - ostatní plocha, označeného dle nezapsaného geometrického plánu jako pozemky parc. č. 1153/90, parc.č. 1153/91, parc.č. 1153/93, parc.č. 1153/214, parc.č. 1153/215, k.ú. Kylešovice, za cenu ve výši 2.030.305,70 (cena dle znaleckého posudku + DPH + náklady, odečteno věcné břemeno)

Důvodová zpráva

Jedná se o prodej části pozemků ve vlastnictví SMO o celkové výměře 1300m2, katastrální území Kylešovice. Pozemky nacházejí se u Obchodního centra Žabka, jsou v současné době zatravněné, na části se nacházejí vzrostlé stromy. Žadatel požaduje koupit pozemek za účelem zřízení zahrady pro školu ERAZIM, možnost letního posezení pro cukrárnu a pekárnu, workout hřiště s posilovnou. Z původních pozemků jsou geometrickým plánem odděleny parkovací plochy a veřejný chodník, které zůstanou ve vlastnictví SMO. Umístění veřejného osvětlení v částech pozemků které jsou předmětem prodeje bude řešeno zřízením věcného břemene.

 

Stanovisko z Komise pro urbanismus a investice ze dne 22.2.2021: KUI v principu chápe a podporuje potřebu vlastnictví pozemků kolem střediska Žabka, požaduje však pro své posuzování, aby žadatel doložil podrobnější návrh (studii) úpravy a využití těchto pozemků.

 

Stanovisko z Komise pro urbanismus a investice ze dne 26.5.2021: Byl znovu otevřen tento bod z minulého jednání KUI, kdy byly členům předloženy materiály základní školy ERAZIM (která je v nájmu v Žabce), která po koupi pozemku bude nájemcem převážné části tohoto pozemku s účelem využití jako zahrada jak pro připravovanou mateřskou školu Erazim tak i základní školu Erazim. Nutnost této zahrady pro fungování školky je dána závaznou hygienickou vyhláškou, bez zahrady nebude školce povolen provoz. Řešení má časovou naléhavost, neboť vše musí být schváleno a následně zaregistrováno dříve, než započne MŠ provoz zápisem nových žáčků. V diskuzi zazněl názor jednoho člena komise neschválit a odložit tento bod, jelikož KUI na svém minulém jednání stanovila, že se tímto bodem bude zabývat až žadatel doloží "podrobnější návrh  (studii) úpravy a využití těchto pozemků". Předseda tento fakt samozřejmě potvrdil, avšak sdělil, že absence tohoto návrhu je zaviněna shodou okolností právě tímto členem komise u kterého si žadatel tento návrh (před cca 4mi měsíci) objednal. Přílišná časová zaneprázdněnost tvůrce návrhu by tak neměla být důvodem dalšího odložení prodeje tohoto nepotřebného pozemku, spolu se zkomplikováním tohoto školského záměru.

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Žabka - Kylešovice
Příloha č.2: Legenda