ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:20.6.2022Bod programu:5/23
Věc:Majetkové záležitosti - dodatek č. 1 ke kupní smlouvě, prodej pozemků v areálu společnosti OPATHERM a.s., Opava - Kateřinky (ul. Hillova)
Důvod předložení:

Zajištění úkolů vyplývajících z činnosti odboru majetku města

Zpracovatel:Ing. Radka Honková, vedoucí oddělení správy a evidence pozemků
Schvalovatel:Mgr. Bc. Pavel Vltavský, vedoucí odboru majetku města
Předkládá:Ing. Michal Kokošek, 1. náměstek primátora
Projednáno v RMO:dne 8.6.2022 - doporučuje zastupitelstvu města schválit
Ing. Pavel Chroust, odbor finanční a rozpočtový
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

Dodatek č. 1 (PID MMOPP00JTD92) ke kupní smlouvě mezi statutárním městem Opava jako prodávajícím a společností OPATHERM a.s., jakožto kupujícím, jehož předmětem je změna daňového režimu DPH stanoveného v Kupní smlouvě (PID MMOPP00LRLSN) uzavřené dne 2.11.2021 

Důvodová zpráva

 

SMO na základě Kupní smlouvy (PID MMOPP00LRLSN) prodalo v roce 2021 společnosti OPATHERM a.s. pozemky o celkové výměře pozemků 5 327m2, nacházejících se v uzavřeném areálu teplárny společnosti OPATHERM a.s.., ulice Hillova v Opavě - Kateřinkách. Dva pozemky jsou zastavěny objekty budov a ostatní pozemky tvoří funkční celek, manipulační a parkovací plochy. 

 

Celková kupní cena pozemků (dle znaleckého posudku) činila 4 028 543,75 Kč vč. 21 % DPH (z toho DPH činí 699 169 Kč). Společnost OPATHERM a.s. výše uvedenou Kupní smlouvu před podpisem odsouhlasila, následně smlouvu podepsala a uhradila kupní cenu v plné výši včetně 21 % DPH, město poté odvedlo DPH na příslušný finanční úřad.

 

Následně společnost OPATHERM a.s. oslovila odbor FARO s tím, že nesouhlasí s daňovým režimem uvedeným v Kupní smlouvě a požádala město o změnu daňového režimu, tzn. žádá o to, aby daňový doklad (faktura) byl vystaven v režimu přenesení daňové povinnosti, tedy bez DPH. Tímto režimem by společnosti OPATHERM a.s. vznikl přeplatek na uhrazeném DPH a město by muselo tento přeplatek společnosti vrátit.

 

Ekonomický dopad Dodatku - po podpisu Dodatku v rámci Přiznání k DPH za dané období, bude město nárokovat u finančního úřadu dříve uhrazené DPH zpět a DPH si bude řešit společnost OPATHERM a.s. Město vrátí přeplatek na DPH společnosti OPATHERM a.s. Pro město se jedná o operaci, která nemá vliv na její rozpočet, maximálně může dojít k časovému posunu mezi úhradou a případnou vratkou DPH, pokud vznikne v daném přiznání přeplatek na DPH. Tento časový posun je ošetřen v dodatku v čl. III. odst. 6, tzn. nastavit splatnost přeplatku na DPH až po kontrole Přiznání k DPH příslušným finančním úřadem, v případě, že nebude finanční úřad souhlasit s opravou daně, nebude přeplatek na DPH vrácen kupujícímu.

 

Dle sdělení odboru FARO, město na změnu daňového režimu dle externího auditora není povinno přistoupit, aktuálně nastavený daňový režim je dle externího auditora v souladu se zákonem o DPH, nicméně s přihlédnutím k dobrým obchodním vztahům mezi městem a společností OPATHERM a.s., doporučuje odpor FARO změnu daňového režimu uskutečnit.

 

Přílohy:
Příloha č.1: K bodu 1
Příloha č.2: Legenda