ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:7.6.2021Bod programu:34/17
Věc:Změna č. 1 Územního plánu Opavy
Důvod předložení:

vydání Změny č. 1 Územního plánu Opavy Zastupitelstvem statutárního města Opavy 

Zpracovatel:Ing. Monika Pazderová, vedoucí oddělení územního plánování
Schvalovatel:Ing. Michal Jedlička, náměstek primátora
Předkládá:Ing. Michal Jedlička, náměstek primátora
Projednáno v RMO:v RMO dne 26.05.2021
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. ověřuje

ve smyslu ust. § 54 odst. 2 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, že návrh Změny č. 1 Územního plánu Opavy není v rozporu s Politikou územního rozvoje ČR, ve znění Aktualiazce č. 1, 2, 3 a 5, se Zásadami územního rozvoje Moravskoslezského kraje, ve znění Aktualizace č. 1, s výsledkem řešení rozporů, se stanovisky dotčených orgánů a stanoviskem Krajského úřadu Moravskoslezského kraje  

2. bere na vědomí

návrh rozhodnutí o námitkách a návrh vypořádání připomínek, které jsou součástí odůvodnění pořizovatele Změny č. 1 Územního plánu Opavy  

3. vydává

ve smyslu ust. § 6 odst. 5 písm. c) stavebního zákona za použití ust. § 54 odst. 2 stavebního zákona, v souladu s ust. § 171 až 174 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, ust. § 13 a přílohy č. 7 vyhlášky č. 500/2006 Sb., o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti, formou opatření obecné povahy Změnu č. 1 Územního plánu Opavy. 

Důvodová zpráva

Zastupitelstvo statutárního města Opavy na svém zasedání dne 16.12.2019 schválilo usnesením č. 286/9/ZM/19 pořízení Změny č. 1 Územního plánu Opavy zkráceným postupem. Důvodem pořízení této změny je tzv. "povinná" změna vyvolaná nutností uvést Územní plán Opavy do souladu s následně vydanou územně plánovací dokumentací kraje tj. Zásady územního rozvoje Moravskoslezského kraje, ve znění Aktualizace č. 1, vydané dne 13.9.2018 s nabytím účinnosti dne 21.11.2018,( dále jen "ZÚR MSK"), do souladu s Politikou územního rozvoje, ve znění Aktualizací č. 1,2,3 a 5 závazné od 11.09.2020, nutností odstranit nedostatky vytknuté v rozhodnutí soudu (rozsudek sp. zn. 79A 1/2019), kterým byla část Územního plánu Opavy zrušena, konkrétně plocha OP-P1 a plocha OP-P3. Obě situace tj. nesoulad územního plánu s nadřazenou územně plánovací dokumentací a území bez územního plánu, by měly trvat co možná nejkratší dobu. Změna uvedla současně platný územní plán také do souladu s platnou legislativou a byla vymezena aktuální hranice zastavěného území ve vazbě na již realizovanou zástavbu od doby vydání Územního plánu Opavy, a vypracování vyhodnocení účelného využití zastavěného území a zastavitelných ploch pro celé správní území města. 

 

Před vypracováním návrhu změny územního plánu bylo nutné předigitalizovat současně platný Územní plán Opavy nad aktuální katastrální mapou. Územní plán Opavy je zpracován nad katastrální mapou z r. 2015, kdy byl schválen jeho koncept, nad kterým byl vypracován návrh. Od té doby proběhla aktualizace katastrálních map, a bez předigitalizování by nebylo možné aktualizovat zastavěné území, a nemohl by se vyhotovit právní stav územního plánu po vydání změny zastupitelstvem, který je zásadní pro nabytí účinnosti změny. 

 

Dne 19.01.2021 proběhlo veřejné projednání návrhu Změny č. 1 Územního plánu Opavy, v rámci kterého byly uplatněny námitky a stanoviska, které by vedly k přepracování návrhu změny a k opakovanému veřejnému projednání. S dotčeným orgánem byla uzavřena dohoda a oprávněný investor, na základě jednání, přehodnotil svou námitku a souhlasil s návrhem řešení pořizovatele. Stanoviska, připomínky, výsledky konzultací a Návrh rozhodnutí o námitkách a návrh vyhodnocení připomínek byly následně zaslány krajskému úřadu, který shledal rozpor změny s nadřazenou územně plánovací dokumentací (ZÚR MSK). Rozpor se po dohodě s krajským úřadem a zpracovatelem vyřešil úpravou dokumentace, aby se mohlo pokračovat v řízení o změně územního plánu vedoucí k vydání zastupitelstvem.       

 

Návrh změny předkládá zastupitelstvu pořizovatel s jeho odůvodněním, a zastupitelstvo vydává změnu po ověření, že není v rozporu s Politikou územního rozvoje ČR, se Zásadami územního rozvoje Moravskoslezského kraje, se stanovisky dotčených orgánů a stanoviskem krajského úřadu. Vyhodnocení souladu změny s Politikou územního rozvoje ČR, s územně plánovací dokumentací vydanou krajem a se stanovisky je obsahem odůvodnění pořizovatele.  Součástí odůvodnění pořizovatele je také Návrh rozhodnutí o námitkách a návrh vyhodnocení připomínek.

  

Pořizovatel zajistí vyhotovení územního plánu zahrnující úplně znění po vydání Změny č. 1 Územního plánu Opavy, a toto vyhotovení po nabytí účinnosti opatří záznamem o účinnosti. Změna územního plánu a úplně znění územního plánu po Změně č. 1 Územního plánu Opavy bude doručena veřejnou vyhláškou; dnem doručení změny územního plánu a úplného znění nabývá změna účinnosti.

 

Přílohy:
Příloha č.1: návrh Změny č. 1 Územního plánu Opavy s vyznačenými změnami
Příloha č.2: návrh Změny č. 1 Územního plánu Opavy
Příloha č.3: odůvodnění Změny č. 1 Územního plánu Opavy
Příloha č.4: odůvodnění pořizovatele Změny č. 1 Územního plánu Opavy
Příloha č.5: grafická část - Základní členění území
Příloha č.6: legenda
Příloha č.7: grafická část - Hlavní výkres
Příloha č.8: legenda
Příloha č.9: grafická část - Veřejně prospěšné stavby
Příloha č.10: legenda
Příloha č.11: grafická část - Koordinační výkres
Příloha č.12: legenda
Příloha č.13: grafická část - Doprava
Příloha č.14: legenda
Příloha č.15: grafická část - Vodní hospodářství
Příloha č.16: legenda
Příloha č.17: grafická část - Energetika
Příloha č.18: legenda
Příloha č.19: grafická část - Širší vztahy
Příloha č.20: legenda
Příloha č.21: grafická část - ZPF
Příloha č.22: legenda